A konyha, ahol jó főzni, ahol jó lenni, ahol jó enni.
A konyha, a népi hagyományban a családi tűzhely melege, az otthon szíve jelzőket kapta,
hogy mind ezeknek megfeleljen, és a mai kor követelményeinek is eleget tegyen, mindenképpen körültekintően kell eljárni a tervezésénél.
A falburkolatok megfelelő előkészítése, a konyhabútor szerelés, kivitelezés előtti munkafolyamatok közé tartozik, melyet a konyhabútor kivitelezőjével ajánlatos átbeszélni, és az ő instrukcióit szem előtt tartva elvégezni. A beépítendő gépek, eszközök, áram és víz ellátását, illetve ezek kiépítését is gondos tervezés előzze meg, mivel ebben a szegmensben is sok kellemetlen percet lehet szerezni a későbbi installálás során.
- Új konyhabútor vásárlásakor, amennyiben a beépítendő készülékek még nincsenek megvásárolva, ne is kerüljön rá sor mindaddig, amíg nem történt részletekbe menő egyeztetés, konyhabútor beépítésben jártas szakemberrel.
- A pult alatti készülékek csatlakozásai, rendszerint maradjanak a pult alatt, figyelembe véve a pult feletti csatlakozók megfelelő helyre történő kiépítését. Ezen csatlakozások teljesítményét, mindig a használni kívánt készülék teljesítmény igényeihez igazítsuk!
- A készülékek mögött semmilyen csatlakozó vagy szerelvény ne legyen, mert ez esetben nem lehet kellő „mélységig” betolni a készüléket.
- A gépek bútorba való tökéletes beintegrálása, csak beépíthető típus megvásárlásával érhető el, értelemszerűen itt sem lehet a készülék mögött semmilyen szerelvény vagy aljzat.
- A páraelszívó kivezetésének és áramellátásának kialakítása is az előkészületek közé tartozik.
A konyhabútor szerkezeti felépítése szerint 3 csoportra bontható.
Így lehetnek alsó, felső, illetve álló elemek.
- Alsó elemekben helyezhető el a fiókos, illetve nagyobb nehezebb edények tárolására is alkalmas ajtós elemek. A nagy mély fiókok térhódításának ellenére érdemes ajtós elemeket is tervezni, mivel a nagyméretű fiók nem nyújt megoldást minden esetre.
A vizes blokk, illetve a sütő, főző egység között legalább 30 cm távolságot érdemes hagyni.
A mosogató tálca közelében célszerű a mosogató gépet elhelyezni.
A mosogatógép ajtajának, nyitott állapotban körülbelül 60*65 cm helyigénye van melyet jó esetben körül kell tudni járni, hogy bele lehessen kényelmesen pakolni. Ezt keskeny konyha esetén, mindenképp figyelembe kell venni.
- A felső rész lehet ajtós, felnyíló ajtós vagy nyitott polcos szerkezetű. Itt kerül beépítésre a páraelszívó, mely kivitele szerint lehet: kürtős, teleszkópos, vagy hagyományos.
Felnyíló felső elem esetében különböző típusú vasalatról beszélhetünk, kezdve a hagyományos, egyszerűtől, a költségesebb extrákkal felszerelt prémium vasalatig.
- Álló vagy más néven kamra elemek is emelik, a konyhabútor esztétikai és komfort fokozatát.
Ezek lehetnek beépíthető (hűtőgép vagy sütő-mikrohullámú sütő fogadására alkalmas elemek), vagy egyszerűen polcos, illetve kihúzható rácsos szerkezetű tárolók.
Az álló elemek, a munkalap és egyben a munkafelület „rovására” kerülnek beépítésre, ezért kis méretű konyhák esetén erősen megfontolandó.
Ezen tanácsokat figyelembe véve, az elkészített konyhabútor, hosszú ideig, magasfokon ki fogja elégíteni, a vevő igényeit, illetve a bevezetőben leírtakat.
Szupibútor Kft.